ANTENNEX

Ontwikkeling van een efficiëntere meet- en
karakteriseringsmethodiek voor antennes

ANTENNEX is een startup die in 2023 ontstaan is op de Technische Universiteit Eindhoven vanuit de faculteit Electrical Engineering.

ANTENNEX ontwikkelt meetinstrumenten voor het meten van geïntegreerde antennesystemen van de volgende generatie voor toepassingen zoals 5G, 6G, autoradar en detectie.

Dankzij hun ‘draadloze connector’ kunnen metingen die vroeger via een fysieke verbinding (bijvoorbeeld een kabel of RF-probe) werden uitgevoerd, nu draadloos worden uitgevoerd. 

Het product wat ze bieden is een efficiëntere meet- en karakteriseringsmethodiek voor antennes of antenne bevattende producten en dit vindt plaats met een zogenaamde ‘reverberation chamber’ ofwel galmkamer.

Binnen huidige methodes worden kostbare anechoïsche kamers toegepast waarin golven geabsorbeerd worden, terwijl het in een galmkamer juist om zoveel mogelijk weerkaatsing gaat.

Door een spectrum van signalen uit te zenden in de reverberatiekamer kan als het ware een reproduceerbare 'chaos' gecreëerd worden. Wanneer men dit meet en karakteriseert en daarna een DUT ofwel 'device under test' toevoegt, dan kan men met behulp van geavanceerde software en algoritmes de karakteristiek van de antenne (van het apparaat) bepaald worden. In de praktijk is deze vereenvoudigde beschrijving natuurlijk een stuk complexer.

Naast software en een geavanceerde spectrumgenerator is er een apparaat nodig met daarin de fysieke meetkamer en goed afsluitende deur die in zijn geheel als een kooi van Faraday fungeert over het hele en hoge frequentiebereik.

Toen de samenwerking tussen ANTENNEX en TSG Group begon, stond er een strakke deadline van oplevering van een functionele demonstrator vast vanwege een conferentie in de USA waar marktintroductie plaatsvond.

Door nauw samen te werken in co-design, co-engineering en projectmanagement vanuit TSG Group hebben we de klant geholpen om het doel te bereiken. Tevens hebben we geholpen om de toeleverketen vorm te geven en op te zetten.

Meer informatie over ANTENNEX

Meer weten over dit project of onze dienstverlening?

Neem contact op