3D Print Technologie

3D Printen | TSG Group Eindhoven

3D printen is niet meer weg te denken uit de maakindustrie.
Waar deze technologie oorspronkelijk vooral werd ingezet voor het fabriceren van prototypes, is dit nu geevolueerd tot een volwassen en alom geaccepteerde productietechnologie: Additive Manufacturing (AM). 

Door middel van toepassing van AM worden productonderdelen, machinecomponenten en complete samenstellingen - en nog veel meer - 3D geprint en als eindapplicatie ingezet.

TSG Group ontwikkelt speciaalmachines en soms betreft dit een seriegrootte van slechts 1 stuks. In dit geval kan het 3D print proces gekozen worden voor bepaalde onderdelen waarbij  complexiteit van de vorm, het aantal onderdelen en flexibiliteit deze keuze van productietechniek verantwoorden.

3D Printen verandert de manier van denken en produceren in engineering en productontwikkeling.

Bij TSG Group zetten wij 3D printen in binnen ontwerp-  engineering-
en realisatietrajecten voor het maken van:

  • Prototypes
  • Mockups
  • Kleinserieproductie
  • Machineonderdelen
  • Tooling zoals mallen en houders
  • Speciale technische componenten voor 3D printprocessen
  • Ontwikkeling speciale 3D printers
  • Ontwikkeling van randapparatuur  voor de 3D printmarkt.

TSG heeft van de klant de eerste generatie Blackbelt 3D infinity printer mogen produceren voordat dit product van eigenaar wisselde. Op basis van het principe van Blackbelt 3D van het op een lopende band printen, het zgn. infinity printen , heeft TSG voor Podoprinter B.V. een concept en industrieel ontwerp van de SOLE gemaakt. Het betreft hier een Additive Manufacturing machine voor 24/7 productie van gepersonaliseerde orthopedische inlegzolen. Naast de vormgeving heeft TSG Group de complete engineering gedaan tot en met realisatie van 10 machines voor inzet in een pilotproject van de klant bij geselecteerde orthopedische praktijken. Na optimalisatie en uiteindelijke oplevering van de Technische Product Documentatie (TPD) en functionele prototypes door TSG heeft de klant de eigen iternationale supply chain voor seriematige productie ingeschakeld.

Voor Ultimaker heeft TSG Group complete randapparatuur voor post-processing ontwikkeld, namelijk de Ultimaker PVARS wasmachine voor het verwijderen van supportgeometrie in dual-head 3D FDM printing. Dit project hebben wij volledig vanaf conceptualisatie tot en met industrialisatie bij TSG Group uitgevoerd.

Voor maatwerkoplossingen op het gebied van 3D printen, pilotproductie of serieproductie
is TSG Group u graag van dienst. Meer weten?

Neem contact op 

 

Voordelen 3D Printen

Relatief snel implementeerbare productietechniek

"Complexity for free" (geometrie)

"Mass Customization" (personificatie mogelijk)

Materiaalbesparend (additief i.p.v. subtractief)

Kostenbesparingen op tooling

"Just in time" (minder of geen voorraad) 

Nadelen 3D Printen

Formaten meestal gekoppeld aan printtechniek

Nauwkeurigheid technologie & materiaal afhankelijk

Minder standaardisaties & normeringen

Meer beperkingen in materiaalsoorten

Minder vrijheid qua uitbesteding / supply chain

BLACKBELT 3D Printer

Met de BLACKBELT 3D Printer printer wordt onder een hoek op een carbon band geprint. Hiermee kunnen extra lange producten gemaakt worden, maar ook buisvormige producten zonder dat er draagstructuur (support) geprint hoeft te worden. Een extra voordeel van de BLACKBELT 3D Printer: het is mogelijk om 24 uur per dag te printen.

TSG is producent van BLACKBELT 3D Printers. De assemblage, het eindtesten, de verpakking en verzending van de BLACKBELT 3D printer vindt plaats op onze locatie in Eindhoven.

Vanuit onze nauwe samenwerking met BLACKBELT ontwikkelen en realiseren we o.a. geïntegreerde printers in een bestaande productiestraat en gerobotiseerde FDM printlijnen. 

Meer over BLACKBELT

Project: SOLE Podoprinter

Podoprinter biedt met SOLE een digitaal printplatform voor op maat gemaakte orthopedische zolen. SOLE is een custom designed 3D printer, gebaseerd op het principe achter de Blackbelt 3D printer en geschikt voor 24/7 productie van gepersonaliseerde inlegzolen.

Lees meer

Innovatieve technieken

Samen met onze klanten en partners investeert TSG Group in de ontwikkeling van nieuwe technieken.
Bijvoorbeeld het 3D printen van magnesium, een metaal dat 35% lichter is dan aluminium.
Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief