3AX is een nieuwe-generatie-fietspedaal met een derde as ten behoeve van extra bewegingsvrijheid. De oorsprong van de uitvinding is te vinden binnen de therapie en bewegingsleer.

Kijk naar je schoenzolen. Zijn ze gelijkmatig gesleten? Waarschijnlijk niet: 96% van alle mensen heeft de neiging hun voeten naar binnen of naar buiten te kantelen. Je huidige fietspedalen negeren dat feit simpelweg en knijpen je benen bij elke slag in een ongemakkelijke, onnatuurlijke positie. Mijl na mijl.


3ax is 's werelds eerste klikpedaal dat uw voeten de vrijheid geeft om zijwaarts te kantelen. Het stelt uw benen in staat om bij elke slag en op elk punt een meer natuurlijke, vloeiende beweging te volgen. Het is een kleine verandering die een enorm verschil maakt:

Tijdens het fietsen hebben de meeste mensen de neiging om hun voet naar binnen of buiten te kantelen. De introductie van een kleine schommelbeweging in het pedaal stelt de voet en het onderbeen in staat op een meer natuurlijke wijze te bewegen. Dit pedaal kan ervoor zorgen dat mensen met knieklachten eerder kunnen fietsen en trainen zonder pijn.

Voorafgaand aan het gesprek met de klant hebben er studies en testen plaatsgevonden om aan te tonen dat het principe werkt. Tevens zijn er door de klant verschillende prototypen ontwikkeld, maar reproduceerbaarheid, industrialisatie en branding zijn hierbij niet meegenomen.

3ax fietspedaal
3ax fietspedaal

TSG Group heeft een nieuw ontwerp en re-branding voorgesteld binnen de high-end sportmarkt. Het design en de branding zijn gedaan door TSG Essempio in nauwe samenwerking met TSG InnoteQ, die engineering en sterktesimulaties voor zijn rekening nam. Prototypes zijn geassembleerd en onderworpen aan een opgebouwde duurtest in de proto & pilotshop van TSG Group.

Na de optimalisatie is er gestart met het opzetten van de supply chain, het opstarten van de tooling fase en industrialisatie bij een lokale sociale werkvoorziening. Naast het product design en de engineering is ook de verpakking ontworpen en zijn er fotorealistische visualisaties en animaties gemaakt.