Ontwikkeling van een nieuwe attractie voor de Ontdekfabriek Eindhoven
12 juni 2019

Ontwikkeling van een nieuwe attractie voor de Ontdekfabriek Eindhoven

Categorie: Blogs

TSG Group ondersteunt de ontwikkeling van een nieuwe attractie voor de Ontdekfabriek. Hierbij zitten één of twee kinderen in een kist. Deze kist wordt gehesen en aangedreven door een portaalkraan. De uitdaging van dit project is de veiligheid. Hoe krijg je deze attractie veilig in overeenstemming met de Warenwet Attracties en Speeltoestellen en de betreffende NEN normen van attracties en speeltoestellen? Voor deze vraag is een prototype van groot belang. Hierbij vertellen we waarom.

Stel je eens voor, een scherm van zes meter breed en vier meter hoog. Zelf zit je in een kist en op het scherm ‘surf’ je virtueel door een groot warenhuis. Hierin moet je obstakels ontwijken anders ‘sla je te pletter’. Dit doe je door op het juiste moment aan een touw te trekken. Hierdoor gaat de kist omhoog. Dan zijn er nog twee andere personen die ook aan touwen kunnen trekken. Hiermee kunnen zij jou naar links of naar rechts bewegen. Door middel van samenwerken is het doel om zo veel mogelijk punten te behalen.

Voor de veiligheid van deze attractie is een uitgebreide risicoanalyse opgesteld. Ten eerste vanuit het Solidworks 3D model. Echter hierin worden de dynamische effecten niet duidelijk van de slinger. Deze zouden gesimuleerd kunnen worden, maar dat kost veel tijd, en het is niet 100% zeker dat deze simulatie volledig de realiteit nabootst. Daarom is er een schaalmodel (1:10) gemaakt. Pas hierin werden de echte risico’s van het gebruik zichtbaar. Zo kan bijvoorbeeld in bepaalde bewegingen van de loopwagen de spanning van het touw af gaan waardoor de kist in zijn eigen ophanging valt. Dit kan resulteren in een grote schok en hiermee een groot veiligheidsrisico met zich mee brengen.

Naast inzicht in het product, geeft een fysiek prototype ook feeling met de materie. Juist het gevoel bij een ontwerp wat bij een CAD model vaker ontbreekt. Ook werkt het erg goed om een prototype mee te nemen naar klanten, leveranciers, partners en/of keuringsinstanties zodat zij meteen een goed beeld krijgen van het product.

Dit zijn redenen dat we bij TSG Group een uitgebreide prototype werkplaats hebben om de producten die door InnoteQ en Essempio ontworpen worden te maken, assembleren en testen. Een enorme waarde voor het ontwerpproces!

Bent u op zoek naar een betrouwbare partner voor uw product idee? Onze product designers gaan graag uw uitdaging aan.

Contact

Terug
Vragen? Wij helpen u graag!