Rim drilling machine

Development & realization

De unieke CNC-velgenboormachine (Carbon Rim Drilling Machine) die TSG InnoteQ heeft ontwikkeld kan via een besturingsproces alle mogelijke spakenpatronen aanbrengen in de ultralichte carbon fietsvelgen voor de professionele fietssport.

Naast machines voor klanten ontwikkeld TSG InnoteQ ook zelf machines onder eigen naam. Een mooi voorbeeld hiervan is de velgenboormachine.

Deze unieke velgenboormachine kan alle mogelijke spakenpatronen aanbrengen in de ultralichte carbon fietsvelgen voor de professionele fietssport. Het principe is afkomstig van en andere firma en TSG Group heeft vervolgens de machine van eerste ontwerp tot aan proefproductie ontwikkeld. Hierbij is gebruik gemaakt van de eigen Proto & Pilot Productie-afdeling.

De velgenboormachine kan vanuit alle hoeken boren en vanuit het hart van de velg, mede door het unieke velgendraai-en-klemsysteem. Waar bestaande machines alleen vanaf de buitenzijde boren, maakt de velgenboormachine de spaakgaten vanuit de binnenzijde en de spaaknippelgaten vanaf de buitenzijde.

Het is mogelijk om de hoek die de spaak maakt exact te realiseren als gat in de velg, zodat de spaken gevrijwaard worden van onnodige buiging en de betrouwbaarheid wordt verbeterd. De machine is ontwikkeld om velgen te bewerken van 26 inch (571 mm), 28 inch (633, 634, 635, 636, 637 mm) en 650 mm (595 mm) tot aan een velghoogte van 9 cm.

Socibike handschets ontwerp
Socibike ontwikkeld door TSG Essempio

Naast de basisfunctionaliteiten van de machine moest deze geschikt zijn om verschillende soorten velgen te kunnen bewerken. Zowel in mechanisch als in elektronisch opzicht is dit een grote uitdaging.

Er is voor een opzet van een programmeerbare spaakpatroongenerator gekozen die automatisch een boorprogramma genereert op basis van ingegeven parameters van naaf en velg. De ontwikkelde spaakpatronen kunnen via een USB-stick ingelezen worden op de machine.

Heeft u interesse in de velgenboormachine van TSG Group?


Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij informeren u graag verder.